the carcrashset

13 mei 2010 tot …

Reclaiming the Street

skateobject Studenten, kunstenaars, skateboarders en ontwerpers van over de hele wereld zonden de afgelopen maanden meer dan 80 voorstellen in voor de ideeënwedstrijd 'Reclaiming the Street'. Voor 'Reclaiming the Street' vroeg MAMA om ideeën en ontwerpen voor een object of aanpassing van de stedelijke openbare ruimte dat uitnodigt tot een speelse manier van gebruik door skateboarders, maar ook andere gebruikers van de openbare ruimte.

Van 13 juni t/m 25 juli zijn bij de nieuwe culturele hotspot Rot(t)terdam alle inzendingen te bekijken. Een vakjury op het gebied van skateboarden, beeldende kunst en architectuur nomineerde vier inzendingen die verder ontwikkeld zullen worden tot een realiseerbaar ontwerp. Het publiek bepaalde de vijfde nominatie: je kon tot en met zondag 11 juli bij Rot(t)terdam een stem uitbrengen op jouw favoriete idee of ontwerp.

voorbeeld van een locatie

De jury koos:

Het publiek koos ‘De Badkuip‘ van NAUTA architecture & research (Maurizio Scarciglia), Rotterdam, Nederland.
Voor meer informatie kijk op www.roodkapje.org.

Endless City – ‘Reclaiming the Street’
Inzending: ‘Fun is Awesome’
Titel: The Car Crash Set

In de vorige eeuw waren er niet veel plekken waar jongeren konden skaten. Ze werden voornamelijk bestempeld als vandalen, buitenbeentjes of hangjongeren. Terwijl het skaten voor deze jongeren juist een hele andere betekenis heeft. Het is een levenswijze, een manier om jezelf te uiten. Om toch hun energie kwijt te kunnen, bouwden deze jongeren eigen ramps, obstakels en skateplekken. Om aan een veelzijdigheid van obstakels en creatieve toepassingen te komen, werd er vaak een auto gedoneerd als extra element. Met een houten schans wordt het een interessant skate-object.

Het echte ‘reclaiming the street’ is toen daadwerkelijk begonnen. De skatewereld is een steeds groter groeiende (sub)cultuur waar weinig rekening mee wordt gehouden en zodoende nog altijd geweerd uit de openbare ruimte. Tegenwoordig gebeurt hetzelfde met auto’s. Ook deze worden steeds meer verdrongen uit het straatbeeld. Juist deze twee beelden willen we samenvoegen in het hedendaagse straatbeeld. Wat is er mooier dan deze twee te combineren?

Auto’s hebben uitdagende vormen om op te skaten, terwijl ze meestal juist in de weg staan. Met een versmolten schans er tegenaan, worden het uitdagende objecten. Ze lijken te zijn gesmolten door hitte, verzonken in de straat…

Een gekantelde auto leidt tot een mooie schans. Een kettingbotsing kan leiden tot een kombocht met vele mogelijkheden voor aparte truuks. Een pick-up wordt een alternatieve funbox. Het geheel is een interessante verschijning om naar te kijken en te ‘berijden’, voor zowel jong als oud.

Maar bovenal, leef je uit!

Fun is awesome bestaat uit Marten Koster, Hassel Dekker, Bjorn Eulink en Renée Reijnders.