design uit de polder

3 november t/m 8 januari 2005

Tentoonstelling van ontwerpers uit de Flevopolder

Flevoland staat nog niet zo bekend om zijn unieke vormgeving, terwijl dat geheel onterecht blijkt te zijn. Na onderzoek is gebleken dat er juist veel unieks te vinden is op het gebied van design en vormgeving. De tentoonstelling laat zien wat er aan ontwerpen in Flevoland ontstaan. Tien ontwerpers en vormgevers tonen hun werk en presenteren hun visie op industrieel design, interieurdesign, mode en grafische en visueel design. Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van vernieuwende producten.

INTERIEUR DESIGN

Al meer dan 13 jaar is Iris v’t Bosch (Lelystad) actief als productontwerper. In opdracht van bedrijven bedenkt ze de kleurenstijl, structuur van het garen, manier van weven en ontwerpt ze de dessins van het tapijt. Naast kamerbreed tapijt ontwikkelt ze ook nieuwe manieren van vloerbedekking, als het maar met garen is. Haar specialiteit is, die in de loop van de jaren is ontwikkeld, de vertaling van een creatief idee naar een product gereed voor productie.

Eeuwenoude natuurwetten vertaalt Barometeratelier Jan van Agteren naar prachtig vormgegeven weerinstrumenten. In zijn unieke collectie precisie-instrumenten zijn wetenschap, techniek en schoonheid gecombineerd die elke weersverandering loepzuiver weergeeft. De barometers worden mondgeblazen. Bovendien vindt het zuiveren van kwik, het kleuren van de olie en het monteren van de barometer op verschillende basisplaten handmatig plaats in eigen atelier.

Esther Wassenaar vervaardigt meubels op eigen-wijze. Hiervoor gebruikt ze zowel natuurlijke als industriŽle materialen. Haar doel is een meubel een zekere spanning mee te geven en streeft hierbij naar consistentie. De vormen zijn simpel, maar door asymmetrie of lijnen die net niet parallel lopen wordt het voor de aanschouwer interessanter om naar te kijken.

INDUSTRIEEL DESIGN

Flevobike Technology (Dronten) ontwikkelt hoogwaardige producten voor de micro-mobiliteit, waaronder fietsen. ‘The Greenmachine’ is de eerste tweewielige ligfiets met een volledig onderhoudsvrije gesloten kettingaandrijving. Dat wil zeggen dat deze fiets niet kan roesten. Deze ligfiets is wat dat betreft een wereldprimeur en zal voor het eerst bij Design uit de polder te zien zijn. Op woensdag 7 december om 20.00 uur geeft Johan Vrielink, de oprichter van Flevobike, een lezing over de unieke eigenschappen van ‘The Greenmachine’.

Het duo Karen Heijne + Frank Kresin van Per Adres Almere won de ideeŽnprijsvraag Buitengewoon Idee 2002 met dit bijzondere ontwerp. Het is een transformatorhuis waarbij je kunt zien hoeveel stroom er wordt gebruikt in de wijk. Door middel van verschillende verlichtingsmeters en kleuren worden mensen zich beter bewust van hun energieverbruik en dat van hun buren.

Bauke Muntz, eigenaar van ontwerp/visualisatiebureau BMíConcepting (Dronten) ontwierp de ‘Trapporteur’. Het idee was ontstaan uit een op zich handige steekwagen geschikt te maken voor transportwerk over langere afstanden door hem aan een fiets te koppelen. Het voertuig kan voor en achteruit rijden waarbij een gasveer de lading achterover tilt. De steekwagen is te verwisselen met o.a. een rolbezem, golfcaddy of shovel.

GRAFISCHE EN VISUELE IDENTITEIT

Engelse Verdonk, een maatschap voor grafische en ruimtelijke vormgeving opgericht in 1982 door Bram Engelse en Esther Verdonk. Het bureau ontwikkelt huisstijlen, in- en en externe bewegwijzeringen en ontwerpt uiteenlopend drukwerk als jaarverslagen, brochures, bedrijfsbladen en boeken. Na twaalf jaar Amsterdam vestigde het bureau zich in 1994 in Almere. Op woensdag 14 december geven Esther Verdonk en Bram Engelse een lezing over hun werk. De voordracht van Bram Engelse gaat over ‘de functie, de ordening en de vorm’.

potatoPixels (Almere) is een klein jong enthousiast ontwerpbureau, gericht op corporate, interactief en redactioneel ontwerp. potatoPixels is gespecialiseerd in bijzondere ontwerpen en geeft elke opdracht een eigen karakter.

Ongeremde passie voor het designvak en een onstuitbare drang tot vernieuwing. Twee van de drijvende krachten die maken dat de tentoonstellingsontwerpen van Promhouse na 15 jaar nog altijd vrij blijven van roestvorming. En niet alleen in het polderlandschap, maar ook internationaal.

MODEONTWERP

Erica Hogenbirk (Almere) bereikt door veel te experimenteren met de mogelijkheden van de breimachine, materialen, dessins en kleuren het traditionele breisel een nieuw uiterlijk te geven. Voor ‘Design uit de polder’ is een kleine collectie tassen ontstaan. De tassen zijn gemaakt van vervilt breisel met dessins geÔnspireerd op tatoeages, architectuur en natuur.