tuin

16 juni tot en met 29 juli 2007

tentoonstelling TUIN

Een tuin is net als ons huis een eigen plek, maar dan buiten. Een eigen tuin geeft je de mogelijkheid een stukje ‘natuur’ van dichtbij te bekijken en zelf vorm te geven. Een tuin doet altijd denken aan groen, planten, diertjes en vogels. Maar het zegt ook iets over ons, omdat we ons met dit kleine stukje ‘natuur’ vreselijk bemoeien.

Gastconservator en kunstenaar Christian Wisse heeft kunstenaars binnen dit onderwerp gezocht die op geheel eigenwijze geďnspireerd worden door de tuin. Hun werk vertegenwoordigt hun eigen fascinatie of gaat juist over onze omgang met de tuin. TUIN is een tentoonstelling die verrast!

Samengesteld met Christian Wisse.

Kunstenaars:

Nikki van Es maakt op onwetenschappelijke wijze plantstructuren herkenbaar.
Denk aan vergrotingen van celindelingen van planten. Zij gebruikt hiervoor veelal grote vellen japans papier.

Teja van Hoften
Het lichaam als landschap, dat is het uitgangspunt van Teja van Hoften. Ook de mens is een deel van de natuur. Dit benadrukt zij door bij de bronzen beelden, die verwijzen naar delen van het lichaam, gebruik te maken van planten.

Adrie Huisman is opgegroeid in het Westland en ziet geen reden om beeldende kunst en tuinbouw te scheiden. ‘Groen’ materiaal kan zintuiglijke ervaringen oproepen van bijzondere aard, is zijn overtuiging. Hij exposeert met een installatie uit de kas. Adrie staat ook wel bekend als de Paprikaman.

Margriet Smulders maakt furore met geënsceneerde bloemstillevens die geďnspireerd zijn op 17e eeuwse bloemstillevens. Smulders wil dat je in haar werken kan verdrinken, er helemaal in op kan gaan, in een andere staat van zijn geraken, alsof je door een landschap wandelt of in een bootje op een beekje vaart.

Frank Bruggeman werkt in het spanningsveld van design, kunst en natuur. Hij maakt installaties met planten en blauwe elementen.

Het werk van Eric Jan van de Geer balanceert op de rand van fotografie en schilderkunst. “Kunst is, net als het leven, complexer geworden”, vindt Eric Jan van de Geer. “Ik voel me niet het één of het ander. Ik ben fotograaf én schilder. Wel voel ik me thuis bij fotografen die referenties hebben naar schilderkunst.” De inhoud van zijn werk grenst aan realiteit, maar ook aan fictie. Waar het om draait is sfeer. “Ik heb de foto nodig om jou te laten geloven. Zodat jij weet dat het gezien is. Ik wil dat het leven in het werk aanwezig blijft, je moet als het ware een soort stoffelijkheid voelen. Je ziet geen mensen in mijn werk, maar je kunt wel voelen hoe het is om in die ruimte te zijn. Dát wil ik in mijn foto’s bereiken.”

Gijs Frieling volgde de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie, Amsterdam. Hij schildert in tempera, op doek of op papier en maakt regelmatig wand en plafond schilderingen. Zijn vroegere werk is vaak direct christelijk geďnspireerd. De laatste jaren richt hij zich op geďdealiseerde voorstellingen van de plantenwereld als metaforen voor de goddelijke schepping. Tijdens de tentoonstelling kunt u werk met deze thematiek bekijken, de zogenaamde ‘Kingdoms’. De handelingen die Frieling verricht om tot een eindresultaat te komen liggen tevoren vast. “Het schilderen loopt parallel met sacramentele handelingen in de kerk”.

Gerard Prent laat grote bloemschilderijen zien. Gerard brengt de natuurimpressie met olieverf tot leven. De schilderijen lijken abstract, maar zijn tegelijkertijd heel erg impressionistisch, waardoor je de geur van de bloemen haast kan ruiken. Gerard is vooral bekend geworden door zijn werken uit de serie ‘Mus’. Daarin stond het schildersproces centraal en dit resulteerde in grote schilderijen met een kleine huismus in een groot monochroom vlak.

Atelier Veldwerk (Rudy J. Luijters en Onno Dirker)
Luijters en Dirker tonen ‘Het Groot Verlangen naar een Boom’ (een ‘work in progress’). Het werk is een inventarisatie van voortuinen met een boom, gezien vanuit het perspectief dat de boom een uitstekend middel lijkt om huis en tuin een eigen identiteit te geven. De talloze foto’s zijn genomen in nieuwbouwwijken in verschillende delen van Nederland, waaronder Almere.

Hans Ligteringen
Op dvd is de film ‘Verlangen en Controle’ van kunstenaar/filmer Hans Ligteringen te zien. Deze film is in 2005 door hem gemaakt voor de tentoonstelling Den Haag Sculptuur 2005: De Paleistuin. De film toont ondermeer interviews met experts op het gebied van kunstgeschiedenis, landschap & openbare ruimte en beeldentuincollecties.